Leírás
Nem csak a szép barnulás kedvéért, hanem a rák ellen és szemünk védelmében!
Béta-karotin az A-vitamin provitaminja, belőle képződik a szervezetben a májban az A-vitamin (Retinol), mely az egészséges látáshoz, a nyálkahártyák egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Hiányában a szem ideghártyájának fény-, és színérzékelő receptoraihoz nem jut elegendő A-vitamin, mely látásromláshoz vezethet (Farkasvakság).
A béta-karotin a bőr zsírsejtjeiben lerakódva véd a napsugárzás UV sugárzásai ellen, a leégés ellen, biztosítja az egészséges, egyenletes barnulást, festékanyaga révén szép, barna színt biztosít bőrünknek.
A Béta-karotin véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést. Védi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját. A májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet.
Külön figyelmet érdemel a Béta-karotin a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt.
A daganatos betegségeket megelőző hatása azon alapul, hogy a rákkeltő tulajdonságú anyagcsereterméket vagy a külvilágból a szervezetbe került anyagok átalakulási termékeit ártalmatlanabb szerkezetű vegyületekké alakítja át. Részt vesz az ellenanyag-aktivitással rendelkező fehérjék, az úgynevezett immunglobulinok képzésében. Erős antioxidáns, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ösztönzi működését. Nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem az érelmeszesedés ellen is véd, csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát.
A kutatók szerint az A-vitamin azért véd a ráktól, mert elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek vad, differenciálatlan növekedését. A Cink pedig az A-vitamin forgalmát szabályozza a sejtekben.
Egy tíz éven át tartó amerikai kísérlet bebizonyította, hogy a rendszeresen Béta-karotin-t szedő férfiak körében fele annyi szívbetegség és prosztata rákos megbetegedés fordult elő, mint a kontrollcsoportban, amelynek tagjai nem kaptak béta-karotint.
A béta-karotin minden zöld növényben megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye és a kajszibarack. Élelmiszereink sajnos gyakran vegyszerrel, környezetkárosító anyagokkal szennyezettek, így nem nyújtanak ideális vitaminforrást.
A sárgarépában például, hacsak nem garantált minőségű, bio termék, gyakran több a kadmium és a nitrát, mint a béta-karotin. Ezért nagy segítséget jelent szervezetünknek, ha tiszta béta-karotinhoz juttatjuk. A túladagolás veszélyétől ez esetben nem kell tartanunk, a béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.