Leírás
A Kurkumát az indiai ayurvéda és kínai ősi orvoslás 6000 éve ismeri és számos betegség gyógyítására, megelőzésére használják. Emésztésre ható, vértisztító, fiatalító szerként használják, de adják lázcsillapításra, fertőzések-, ízületi panaszok, májbetegségek ellen, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Hatását a benne található aktív kurkuminnak és származékainak, a kurkumidoknak, ill. polifenoljainak köszönheti. Számtalan tudományos vizsgálat által látszik igazolódni, hogy a legtöbb sejt biokémiai folyamatai láncolatába fontos helyeken beavatkozni látszik és jótékony hatásai révén, mintegy őrködik a sejtek biokémiai folyamatai felett. Hatásmechanizmusa és alkalmazása nagyon hasonló a flavonoidokhoz, erős antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimek aktivitását, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszert erősítő. Ígéretes rákgyógyszerként való alkalmazása számtalan kutatás alapja, miszerint az immunrendszert aktiválva, növeli a fehérvérsejtek közül a természetes ölő sejtek (NK=Natural Killer) aktivitását és gátolja az immunválaszt gátló limfocita sejtek működését. Mellrák, vastagbélrák, gyomorrák, bőrrák, myeloid leukémia, hasnyálmirigyrák gyógyításában vannak már ígéretes eredmények. Jótékonyan hat a rákos betegek kemoterápiás-, sugárterápiás kezelése során a szervezet ellenálló képességére, azáltal, hogy csökkenti a kezelés során a szervezetbe jutó mérgező toxinok szintjét (növeli a Glutation-s-transzferáz enzim aktivitását). Gyulladáscsökkentő hatását a gyulladáskeltő vegyület, a leukotrién képződésének gátlásával éri el, rheumatoid-, ízületi-, allergiás, nemi szerveket érintő, illetve hasnyálmirigy gyulladásoknál. Vízhajtó és vesékre jótékony hatása révén kedvező a vércukorszint normalizálásában, az erek karbantartásában. A legújabb kutatások jelentős eredményeket értek el az Alzheimer-kór és az időskori demencia kezelésében.
A Feketeborsból kivont aktív vegyület, a piperidin (BioPerine) megvédi a kurkumát a gyomornedvek károsító hatásaitól, így a vékonybélbe jutva közel százszorosára nő a kurkuma felszívódása, hasznosulása, szemben a hagyományos készítményekkel, ahol a kurkuma jelentős részét a gyomorsavak tönkreteszik, így el sem jutnak a vékonybélbe, hogy fel tudjanak szívódni.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.